Ce este foliculita?
Foliculita este o afecțiune dermatologică comună a pielii care apare atunci când foliculii de păr devin inflamați. Este adesea cauzată de o infecție cu bacterii. Foliculita poate arăta ca acneea, deseori pornind ca mici umflături roșii și poate provoca mâncărime, poate fi dureroasă și în același timp jenantă.
Foliculita are adesea un impact emoțional datorită aspectului său. Există multe tipuri diferite de foliculită – fiecare unic în funcție de cauză, organismul infecțios și impactul acestuia asupra pielii. Foliculita poate apărea ca urmare a activităților zilnice, cum ar fi bărbieritul cu lama, intrarea într-o cadă cu hidromasaj și transpirația excesivă de la exerciții fizice sau munca în aer liber.
Puteți avea foliculită oriunde pe corp unde aveți păr. Locurile comune includ:
- Față
- Brațe
- Partea superioară a spatelui.
- Picioarele inferioare
Scapă de foliculită cu ajutorul procedurii de epilare cu laser!
Oferte epilare definitiva pret de la 28 LEI / ședință
Păr există pe tot corpul. Unele fire de păr sunt atât de fine încât s-ar putea să nu observi că sunt acolo, în timp ce altele sunt foarte proeminente. Părul tău are un scop mai mare decât aspectul – acționează ca un izolator, ținându-te cald. Face parte din sistemul de protecție al corpului tău. Locul în care un fir de păr intră în piele se numește folicul. Foliculul ține firul de păr subțire pe loc și găzduiește glandele uleioase.
Din păcate, foliculii pot aduna bacterii și alte materiale din lumea exterioară care ar putea provoca inflamații sau infecții. Când ceva este inflamat, este umflat. Un folicul de păr umflat se va umfla și va face o umflătură pe piele. Dacă aveți un folicul de păr infectat, este posibil să aveți:
- Roşeaţă
- Iritații
- Mâncărime
- Bubițe pe piele
Care sunt tipurile de foliculită?
Există, de fapt, multe tipuri diferite de foliculită. Gândiți-vă la foliculită ca la un termen general – este familia în care trăiește fiecare dintre aceste tipuri specifice de afecțiuni ale pielii. Fiecare tip de foliculită poate avea propriul aspect, simptome și cauză. Adesea, lucrul care provoacă afecțiunea este unul dintre cei mai mari factori care diferențiază fiecare tip de foliculită. Locația poate juca, de asemenea, un rol – locul în care vă confruntați cu această afecțiune pe corpul dumneavoastră se poate schimba în funcție de tipul de foliculită pe care îl aveți.
Tipurile de foliculită includ:
- Foliculita cu Stafilococ Auriu: Infecția foliculului de păr cu bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze de foliculită. Pe piele pot fi observate mici coșuri roșii sau albe pline de puroi. Zona afectată se îmbunătățește adesea în câteva zile și poate fi îngrijită acasă. Cu toate acestea, în cazurile severe și persistente, foliculita trebuie tratată de către un profesionist în domeniu.
- Foliculita Pseudomonas aeruginosa („cadă cu hidromasaj”): Pseudomonas aeruginosaeste o bacterie care se dezvoltă în apă încălzită, în mișcare (căzi cu hidromasaj, jacuzzi, tobogane cu apă). Poate infecta foliculul de păr și poate provoca o erupție cutanată care seamănă mult cu cea cauzată de specia stafilococică. Uneori, erupția cutanată provoacă mâncărime. Foliculita cauzată de baia în cada cu hidromasaj apare la una sau două zile după expunerea la sursa de apă și de obicei dispare de la sine în câteva zile. Rareori, unii oameni pot avea nevoie de tratament medical.
- Foliculita Malassezia: Malasseziaeste o familie de drojdie care poate fi găsită în mod normal pe piele. Uneori, când Malassezia intră în foliculii de păr, poate provoca o stare de mâncărime care arată ca o erupție de acnee. Apare de obicei pe partea superioară a pieptului și a spatelui. Această formă de foliculită este agravată de transpirație. Folosirea unui șampon anti-mătreață în fiecare zi pentru a spăla zonele afectate ale pielii este adesea utilă.
- Pseudofoliculita barbae: Denumită și „umflături de la ras”, pseudofoliculita barbae apare de obicei în zona bărbii. După ce părul din barbă este tăiat cu un aparat de ras, marginile tăiate ascuțit se pot întoarce în piele, provocând iritații. Pseudofoliculita barbae este mai frecventă la persoanele cu păr creț, în special la bărbații de culoare. Evitarea bărbieritului sau folosirea aparatelor de tuns poate ajuta. Dacă problema persistă, ar trebui să consultați un dermatolog, deoarece acest lucru poate duce la cicatrici.
- Sycosis barbae: Sycosis barbae este o formă severă de foliculită legată de bărbierit ce poate provoca și potențiale cicatrici. Tot folicul de păr este infectat, rezultând pustule roșii mari. Bărbierirea trebuie evitată și ar trebui să consultați un dermatolog pentru a discuta despre opțiunile de tratament.
- Foliculita Gram-negativă: Foliculita Gram-negativă poate apărea după utilizarea prelungită a antibioticelor pentru tratarea acneei. În timp, bacteriile rezistente cresc și se înmulțesc. Acest lucru poate duce la agravarea acneei. Această afecțiune necesită tratament de la un dermatolog sau alt furnizor de asistență medicală.
- Furunculii (furunculi): Furunculii apar atunci când foliculul de păr devine profund infectat. Furuncul este adesea roșu, fraged și dureros. Va ajunge la un cap după câteva zile și poate lăsa o cicatrice în urmă. În anumite cazuri, sunt necesare medicamente sau proceduri orale pentru a rezolva leziunea.
- Carbuncule: un carbuncul se formează atunci când apar mai mulți furunculi într-un singur loc. Carbunculii sunt de obicei mai mari și sunt o combinație de foliculi de păr infectați multipli. Ca și în cazul furunculelor, în anumite cazuri, sunt necesare medicamente sau proceduri orale pentru a rezolva leziunea.
- Foliculita eozinofilă: Această afecțiune este de obicei observată la pacienții care sunt imunosuprimați (sistemul imunitar nu funcționează pe deplin). Există și o formă care se vede la bebeluși. Foliculita eozinofilă nu este infecțioasă. Se caracterizează prin pustule pruriginoase, cel mai adesea pe umeri, brațe, gât și frunte. Adesea se rezolvă pe cont propriu, dar pot reveni (repea).
Cât de frecventă este foliculita?
Foliculita este o afecțiune a pielii foarte frecventă pe care mulți oameni o vor experimenta de-a lungul vieții. Se poate întâmpla bărbaților, femeilor, copiilor și sugarilor. Anumite tipuri de foliculită sunt mai probabil să apară la anumite grupuri de oameni. Pseudofoliculita barbae și sicoza barbae, de exemplu, sunt două tipuri de foliculită care sunt strâns legate de bărbierit. Aceste afecțiuni sunt mult mai frecvente la bărbații care se taie frecvent părul de barbă.
Care sunt simptomele foliculitei?
În cele mai multe cazuri, principalul simptom al foliculitei sunt umflăturile roșii care arată ca niște coșuri pe piele. Acestea ar putea, de asemenea, să arate ca și cum ar fi umflături pline de alb sau ar putea fi umplute cu puroi. Foliculita poate provoca mâncărime și disconfort. Mulți oameni simt nevoia să se scarpine atunci când au foliculită. Cel mai bine este să încercați să nu zgâriați zonele inflamate pentru că nu doriți să le deschideți (acest lucru ar putea provoca o infecție mai gravă a foliculului de păr).
Ce cauzează foliculita?
În general, foliculita este cauzată atunci când un folicul de păr este inflamat (umflat) și infectat. Acest lucru face ca foliculul să se umfle sub piele, creând umflături incomode pe suprafața pielii. Pentru multe dintre tipurile specifice de foliculită, cauza nu este întotdeauna cunoscută. Cu toate acestea, există anumiți factori care vă pot crește riscul de a dezvolta foliculită. Câteva riscuri pot include:
- Dacă vă radeți des.
- Dacă utilizați un antibiotic oral pentru o perioadă lungă de timp.
- Dacă aveți supra-ponderalitate / obezitate.
- Dacă aveți antecedente de diabet.
- Dacă faceți activități care vă fac să transpirați foarte mult și nu vă spălați complet imediat după.
- Dacă petreceți timp într-o cadă cu hidromasaj sau într-o saună care nu este curățată corespunzător.
Testează GRATUIT procedura de epilare laser cu o ședință de epilare inghinala sau la axile.
Cum se tratează foliculita?
Opțiunile de tratament pentru foliculită depind de tipul de foliculită pe care îl aveți și de severitatea acesteia. Anumite tipuri mai agresive pot avea nevoie de tipuri de îngrijire, în timp ce altele pot dispărea cu un tratament ușor sau fără tratament. Dacă foliculita ta este ușoară, uneori poate fi tratată acasă. Există mai multe moduri prin care vă puteți îngriji pielea iritată, inclusiv:
- Folosind produse de curățare antibacteriene pentru a curăța pielea. Acest lucru va limita cantitatea de bacterii de pe piele.
- Aplicați prosoape calde pe pielea iritată pentru a calma disconfortul.
- Folosind creme anti-mâncărime.
În tipurile mai puțin severe de foliculită, cum ar fi foliculita Pseudomonas (erupție cutanată cu hidromasaj), simptomele dumneavoastră se vor estompa de obicei în câteva zile fără tratament. Dacă nu o fac, contactați medicul dermatolog. Când aveți un caz mai sever de foliculită, pot fi necesare antibiotice orale pentru a trata afecțiunea. Este posibil ca în cazul infecțiilor mai profunde, cum ar fi furunculele și carbunculii, să fie nevoie de drenaj. Acest lucru va elimina acumularea de puroi și va permite zonei să se vindece. Deoarece Pseudofoliculita barbae și Sycosis barbae afectează foarte mult zona bărbii, puteți gestiona aceste afecțiuni schimbându-vă obiceiurile de bărbierit. Aceste modificări pot include:
- Înmuierea părului cu apă fierbinte înainte de bărbierit.
- Bărbierit în sensul firul părului, nu împotriva lui.
- Folosind un gel sau o cremă de ras.
- Bărbierit o dată la două zile, mai degrabă decât zilnic.
- Folosind un aparat de ras electric sau un produs de îndepărtare a părului în locul unei lame de ras tradiționale.
- Evitați tragerea de piele în timpul bărbieritului.
Foliculita poate fi prevenită?
În multe cazuri, puteți lucra pentru a preveni foliculita sau o puteți gestiona schimbându-vă obiceiurile de viață. Infecțiile cu foliculită implică de obicei bacterii și drojdii care pătrund în foliculii de păr. Schimbând anumite părți ale rutinei tale obișnuite de îngrijire personală, poți limita cantitatea de material infecțios din foliculii tăi de păr.
Câteva sfaturi pentru prevenirea foliculitei includ:
Cea mai eficientă metodă este procedura de epilare cu laser!
- Păstrarea curată a pielii.
- Limitarea bărbieritului.
- Verificarea nivelului de dezinfectant chimic al căzilor cu hidromasaj și piscinelor încălzite înainte de a le folosi. Cu cât o piscină sau o cadă cu hidromasaj este mai caldă, cu atât substanțele chimice se vor estompa mai repede – făcându-le mai puțin eficiente împotriva bacteriilor.
- Spălarea și îndepărtarea costumului de baie când ieși dintr-o cadă cu hidromasaj sau dintr-o piscină.
- Purtați îmbrăcăminte lejera pentru a împiedica transpirația să rămână prinsă între haine și piele.
Va reveni foliculita?
Foliculita poate reveni din nou după tratament dacă nu vă schimbați practicile de igienă și obiceiurile de autoîngrijire. Menținerea pielii curate este o parte importantă a sănătății sale. De asemenea, este bine să știți ce vă declanșează foliculita, astfel încât să puteți evita aceste lucruri în viitor. De exemplu, dacă știți că aveți foliculită după ce ați intrat într-o cadă cu hidromasaj, atunci ar putea dori să vă asigurați că substanțele chimice sunt la putere maximă înainte de a intra.
Dacă știți ce a cauzat foliculita în trecut și vă schimbați obiceiurile pentru a corecta acele cauze, șansa ca aceasta să se întâmple din nou și din nou este mică.